Development of Maakhir Communities and Maakhir region of Somalia
Communities of Maakhir
Maakhir Ontwikkelings Vereniging

Vlag van Maakhir Ontwikkelings Vereniging (MOV)

      In Langugage please click on here               

Hello! Binnen onze Somalische-Nederlandse gemeenschap zijn we opzoek naar jonge geleerden die kunnen bijdragen aan ons werk, Ben je die persoon, neem dan contact met ons !
Onze vereniging bestaat uit ongeveer 100 leden van Maakhir gemeenschap in Nederland en elke leden vertegenwoordigt zichzelf en vaak andere leden van zijn of van haar familie en dat brengt ongeveer rond 500 leden welke een aardig percentage van de Somalische gemeenschap in Nederland is.
                                                                                                                                     
Vereniging heeft ten doel:

1. Het voorlichten en adviseren van vooral de leden van de vereniging en hun in Nederland woonachtige familieleden over hoe zij het beste in de Nederlandse maatschappij kunnen integreren en aan de Nederlandse maatschappij deel kunnen nemen.

2.
  Het actief bijdragen aan de wederopbouw en het bevorderen van het welzijn en de gezondheidszorg in Noord Somalië en vooral regio Maakhir.                                                                                                   

De vereniging tracht dit doel onder meer te bereiken door:

- Het (doen) organiseren van activiteiten en congressen;

- Zowel nationaal als internationaal - al datgene te doen of te laten verrichten wat naar het oordeel van haar leden noodzakelijk, nuttig en/of gewenst is.

Wat bereikten we tot nu toe

1. De leden hadden paar keren vergaderd onder meer een keer bij COS/VVN gebouw in Utrecht waar ze overlegden over principes en administratie registratie van de vereniging. Daarnaast, de registratie van de leden en hun inlichting zijn ongeveer 90% gedaan tot heden.

2.  Op onze April 2011 vergadering verzamelden de leden een bedrag van ongeveer $ 2000 om water te brengen voor de benodigde tijdens de afgelopen droogte seizoen in Somalië en komende video beeld toont onze werk  ->3. De uitvoerende bestuur van onze vereniging heeft een Jaarplan opgesteld en die Jaarplan wordt nu verder verwerkt met Ontwikkelingshulp, en Nederlandse en Mondiale burgerschap bevordering organisaties. In die jaarplan melden we onze activiteiten in komende periode.  

4. In kader van Nederlandse mondiale burgerschap gaven en geven leden van onze verenigingen lezingen in ontmoetingen zoals: 

Onze recente ontmoeting van 23-10-2011
Tijdens onze jaarlijkse ontmoeting in Utrecht, wisselden de administratie en de leden van onze vereniging  de informaties betreft onze taken inclusief een rapport van onze dochter stichting in Somalië, daarnaast kregen we betreffende adviezen om betere werk te doen voor zowel in burgerschap als in ontwikkelingshulp activiteiten.

We hadden ook korte vergaderingen met de administratie van de bekende Turkse Stichting Milli Görüş, in die vergadering wisselden we adviezen met elkaar gezien dat Milli Görüş uitstekende ervaring heeft voor onze activiteiten en dat ze deelnemen in ontwikkelingshulp waarbij de regering van Turkije samen met Turkse stichtingen sterke humanitaire en ontwikkelingshulp (e.g. opvoeding en verzorging, bouwen van ziekenhuizen, scholen en water putten) uitvoert in gebieden van Oost van Afrika waar de 2011 droogte en honger hard betrokken was.

Aan het einde geven we “Een Bedank Certificaat” aan Milli Görüş, waarin we namens Somalische folk bedanken aan Milli Görüş , Turkse leiders en folk voor hun geweldige ontwikkelingshulp aan onze folk.

Komende foto’s en een film presenteren die bedank gelegenheid.

 Mr.Najmudin director of Milli Görüş receiving Thanks certificate from our director Mr. Omar Shire YusufOur Vice Director Mr. Mohamud Farah Ali and Admin members of Milli Görüş showing the Thanks Certificate


 

Ontmoeting van 8-2011  Onze directeur en andere leden vertegenwoordigen onze vereniging en gemeenschap bij een feest ter celebratie van het stichten van Puntland Staat waar onze provincie deel uit maakt, hier gaf de directeur van onze vereniging professor Dhr. Omar Y. Shire een uitstekende lezing over burgerschap, integratie en mogelijkheden van studies in Nederland aan nieuwkomers, ook leden van onze vereniging namen deel in culturele activiteiten tijdens dat celebratie zoals op Somalische Nieuws Website in hier te zien is: MOV in 13 jarige viering van Puntland Staat


5. 
Via telefonische gesprekken, internet (onze website en facebook pagina) wisselen de secretariaat en de bestuursleden van onze vereniging idees, suggesties en ondersteuningen met de mensen in Nederland, Europa, regio Maakhir van Somalië en andere gedeelte van de wereld.  Via onze vertegenwoordigers ter plekke maar ook via studenten (de toekomstige leiders) wie in Maleisië, India, Pakistan en in Oost Afrikaanse landen zoals Uganda, Sudan en Kenia studeren bevorderen we de mondiale burgerschapen en onze  facebook sociale media is een sterke middel om dat te bevorderen. Onze facebook pagina is MOV facebook pagina

6. In de kader van mondiale burgerschap maken we lezing papieren, publiceren we artikelen op internet en maken we informatieve film documentatie en deze geven zeer nuttige ondersteuning en motivatie aan onze doel groepen en met name de aankomende generatie van onze gemeenschap en een van deze werkzaamheden beschrijft de geschiedenis en tegenwoordige situatie van gemeente Badhan bijzondere en van regio Sanaag in algemeen in de komende film van geschiedenis en tegenwoordige situatie van gemeente Badhan van regio  Sanaag 
  


Welke Ontwikkelingshulp werkzaamheden hebben we op oog in aankomende periode

In Somalië is een grote behoefte voor water, opleidingen en gezondheid voorzieningen, deze drie basis plus agrarische en visserij ontwikkelingen zijn benodigdheden voor elke leven in deze wereld.  In de regio Maakhir is er meerdere plaats waarin binnen 100-150km geen enige water put te vinden is en STEL maar voor hoe zwaar die zou zijn voor zowel de dieren als voor herders in deze droge periode om zulke lange afstand af te leggen terwijl ze al dorsten hebben.

Vandaar heeft deze vereniging samen met onze vertegenwoordigers paar projecten plannen opgesteld en die zijn: -

1. Het boren van water putten of produceren van water van bestaande maar niet producerende putten zoals die waterput bij plaats Damala Xagarre. Gelukkig paar van onze leden hebben uitstekende kennis van water boorinstallaties (Water Rigs) en van water putten en kwamen met het idee om een water boorinstallatie te kopen gezien de kosten van boren van een water put heel hoger ligt.  Daarvoor plannen onze vereniging samen met hun vertegenwoordigers en lokale administratie in Somalië met deze water boorinstallatie en een water beheer bedrijf project te oprichten zodat meerdere boringen en water putten reparaties uitgevoerd wordt plus de mogelijkheden van aanleggen van korte water leidingen wat ECHTE nodig zijn in deze regio.

2. Opbouw van scholen en gezondheid installaties (e.g. De lagere en middelbare school van Damala Xagarre meldt dat ze hun studenten studeren in lokalen zonder daken in deze zonnige en stoffige Afrika en willen daken boven hun lokalen en extra lokale krijgen.

3. Een Vuil behandeling project voor tweede grootse gemeente van regio Sanaag, het gemeente Badhan.

4. Tijdens ons reis op de regio's in 2013 zagen we groeiend agrarische ontwikkelingen in alle dorpen en met name in regio's Galgala tot Ceel daahir, omgeving Laskorey en omgeving stad Erigavo. deze boeren zijn ondersteuningen zoals een kennis nodig en hier gaan we hun assisteren (Let op! hier heeft een hogere prioriteit gezien velle v.d. boeren veehouders van oorsprong zijn en ze hun vee kwijt zijn door droogte)

Altijd, zijn we opzoek naar initiatieven NGO's en Fondsen die ons kunnen bijdragen in onze werkzaamheden.

Update van 2012 "ANBI-Status"

Onze vereniging heeft als het goede doel een ANBI status heeft gekregen van de Belastingdienst, dan heeft dat een aantal fiscale gevolgen. ANBI staat voor: Algemeen Nut Beogende Instelling.

Eén van de fiscale voordelen is dat het goede doel, hierna ook aangegeven met ANBI, geen erfbelasting of schenkingsrecht hoeft te betalen over de erfenissen, legaten en/of schenkingen die het ontvangt.

Update van 2013 (Sterke verminderingen van piraterij en benodigdheden voor omscholing van jongeren)

De piraterij en hun oorzaak problemen zoals werkloosheid en stellen van onze zee producten door onze buurlanden en internationale visserij schepen troffen ook paar historische steden op de kust van onze regio's. Gelukkig, de piraterij is veel minder geworden (bestaat bijna niet!) en Toch moeten we onze jongeren inclusief onze jonge vissers en zee mannen beter begeleiden, informeren en hun in de gaten houden, zo stelde ook een Senior Visser en een Zee deskundige uit oude kust stad Laskorey en in onder vermeld video legt hij uit d.m.v. tekening zijn kennis met zee en wat gebeurde met onze zee op laatste 4 decennia (Om u een betere beeld te geven, zijn we even bezig met het vertalen v.d. video). Een Internationale Conferentie over radicalisatie van jeugd
International Conference on Promoting Peace and Preventing Youth radicalization 8-10 November 2013

Samen met African Sky organiseerde we een twee daags conferentie over gevolg en het voorkomen van jeugd radicalisering, een internationale evenement waardoor vier Somalische Amerikaanse betrokkenen en specialisten in deze velden voerden discussies en overlegden met Somalische Nederlandse Gemeenschappen in Utrecht, Amsterdam en Amersfoort. Die Somalische etnische radicalisatie begon en kwam vaak in Amerika vandaar hun bijdrage heel nuttig geweest voor ons en uiteraard door te kijken “Broken Dreams” een documentaire waardoor families van geradicaliseerde jeugd delen hun verhaaltjes mee.

Zie Foto's van die Conferentie en film's van hier zijn nog te updaten.

Mocht we iets voor elkaar kunnen betekenen of heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op via de contactpagina!